Exhibition

concept and spatial design

Winner: AL_A architecture /amanda levete for the architecture of the MAAT lisbon

AL_A architecture/Amanda Levete has received the 'Exhibition' prize for the MAAT museum in Lisbon.

AL_A architecture/Amanda Levete has received the 'Exhibition' prize for the MAAT museum in Lisbon.

Sitting on the banks of Lisbon’s Tagus river, the MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology) opened its doors in 2016 to become Portugal’s new home of contemporary culture. Behind the design is London-based AL_A Architecture and design studio — founded in 2009 by Amanda Levete (who was present to receive the award) and directors Ho-Yin ng, Alice Dietsch and Maximiliano Arrocet. Clad in a dynamic tiled façade that reflects the surrounding landscape, its gently sloping form acts as a seamless continuation of the existing promenade and is set to play host to a range of exciting exhibitions over the coming years. At the heart of the MAAT is an expansive central exhibition space, organised in a huge elliptical shape without any supporting pillars. The central chamber features a fully technical ceiling, creating a truly adaptive exhibition space. changing the face of Lisbon’s skyline, the museum acts as a bridge between the country’s rich traditional history and its rapidly growing future.